сряда, 20 октомври 2010 г.

Красиви ръце

Неделя...Навън е студено и последното нещо, което искам, е да излезна на ситния дъжд. Обичам неделите в къщи. Чудесно време да се поглезя, като си направя маска за лице, да се омажа с многобройните кремове за почти всички части на тялото и... да! Задължително да си оправя маникюра!

Имам време, така че ще изпълня всички процедури от начало до край.

1. Трябва да почистя ноктите си много добре от стария лак. Използвам лакочистител без ацетон, защото щади повече нокътната плочка.

2. След като ги почистя, слагам гел или емулсия за отстраняване на кожички, които омекотяват и помагат за по-лесното им почистване. Обикновено изчаквам няколко минути (от 3 до пет) преди да започна да ги избутвам или отстранявам. Гелът и емулсиите много помагат за изчистването на контура около ноктите.

3. Започвам да почиствам кожичките с дървена шпатула, а ако е нужно и със специален резец. Избутването е много важно, за да може нокътната плочка да разкрие цялата си красота.

4. Когато отстраня мъртвата тъкан (кожичките) ги почиствам добре преди нанасянето на базата. Използвам полираща емулсия или скраб за ръце и нокти, след което измивам обилно с вода.

5. Ако маникюрът ми е станал твърде дълъг, подкъсявам ноктите с нокторезачка или ножичка. Ако е необходима малка корекция оформям само с пила. Харесвам кристалните пили, защото те са фини, полират ноктите и стимулират кръвообращението, което подпомага по-бързия растеж. Когато е необходимо по-грубо пилене, използвам картонена или кубче-пила с няколко повърхности. Пиленето започва от края и завършва в средата на нокътя.

6. Това беше първоначалната подготовка. След нея идва време за базата. Нанасям я тънко. Много е важно да не се пропуска, защото тя подготвя нокътя за полагането на основния лак и предотвратява пожълтяването, ако използвам по-ярки цветове. Друг плюс е, че осигурява гладка повърхност и удължава трайността на лака.

Една малка хитрост: за да изглеждат ръцете ми красиви и поддържани, използвам бял молив, за изсветляване на нокътя отдолу. По-лесно се нанася, ако предварително намокря с вода връхчето на молива.

7. Основният лак нанасям на два етапа: първо тънък слой по средата на нокътя, изчаквам малко да изсъхне и после слагам по-дебел слой върху целия нокът.

8. След като лакът изсъхне, поставям топ лак за блясък и по-голяма издържливост. Изчаквам да изсъхне и фиксирам под течаща студена вода.

9. За по-бързо изсушаване на лака използвам изсушител. Ако използвам спрей изчаквам една минута и пръскам от разстояние 15-20 см. Ако е като лак, слагам 1-2 капки в основата на нокътя към върха.

Рени, Студентски град New Avenue