неделя, 19 декември 2010 г.

Недоволната коса



Има ли някой, който чувства косата си все недоволна? 

Всичко й се отразява – любовни мъки, стрес в работата и в досадния градски транспорт, смяна на сезони, уличен прах, цигарен дим, влага, слънце... да изброявам ли още?

Нещото, което много често ни убягва е, че и косата също като нас е в различно „емоционално състояние“ - като един вечен тиинейджър! Изключително важен е шампоанът, който подбираме. Не може да разчитаме, че  продуктът, който сме ползвали досега, ще ни послужи и този път. Просто косата си има различни нужди и ние много внимателно трябва да следим тези промени. 

Ако косата е дълга, най-честите й проблеми са накъсване, цъфтеж, загуба на блясък, косопад.... и най-неприятното -  суха коса в краищата и омазняване в корените. Не че другите са много приятни, но са по-разрешими като казус. От известно време има и шампоани за този проблем, макар и да са рядкост. Най-лесно е да използвате шампоан за мазна коса или даже за обем, а за крайщата балсам за суха или много суха коса и кристали след подсушаване с кърпа. 

При цъфтяща и накъсваща се коса ( което включва също и сухи краища) е препоръчително да се използват съответните шампоани и балсами. Козметичната индустрия работи неуморно в тази насока, така че изборът е огромен. При такъв проблем много освежаващо за косата ще е и редовното „обиране на връхчетата“ дори в домашна обстановка. Кристалите са безотказно помощно средство срещу цъфтене и сухи краища на мокра коса, а изполвани върху суха придават приятен блясък, който често липсва. Важното при използването на кристалите е да се нанасят само в непосредствена близост до връхчетата, иначе рискуваме омазняване на косата.

За тънка коса е хубаво да се използва шампоан за обем и такъв балсам. В случая е изключително важно да се отбележи, че балсамът не трябва да е утежняващ, например за блясък. Като цяло, тази коса се нуждае от по-лека и гальовна грижа по отношение на шампоаните, които трябва да се отмиват изключително добре, за да не натежат впоследствие и да предизвикат бързото слепване и клюмване на прическата.

За коса, която расте по-бавно, е хубаво в шампоана да се добавя ампула за растеж или да се ползва отделно. Същото важи и за косопад - вече има доста шампоани срещу косопад. Тук трябва да се отбележи, че често бъркаме накъсването на косата с косопада! Хубаво е да се заглеждаме дали косата се е откъснала с коренчето (луковицата) или просто косъма е скъсан, където е бил изтънял. 

Най-лесно е да подберем шампоан, когато косата е боядисана. Задължително избирайте такъв, защото е неизменна грижа за една третирана  с химикали коса. Дори и само да сте си тонирали косата, този шампоан помага за по-дълготраен блясък на вашия цвят. Шампоанът е първата важна грижа за боядисаната коса!
Препоръчително е маските за коса да са като шампоаните (когато това е възможно), както и да се ползват веднъж на две-три  измивания. Съставките в маските и шампоаните се допълват и така получавате завършена грижа за вашата коса.
За склонна към омазняване в корените коса е направо бедствено маската да се прилага в тях. За суха и чупеща се коса може да се използва маска със силикон която помага за уплътняване, заздравяване и блясък.
За коси, които са склонни към омазняване, е препоръчително да се използва балсам-спрей за разресване без отмиване. Той е по-лек от балсамите с отмиване и не натежава на косата. Видовете отново варират за различните проблеми на вашата коса – за блясък, против накъсване и цъфтеж, за цялостно възстановяване на много суха и увредена коса, за боядисвана коса.

След като сме се погрижили за косата си с първата важна стъпка, а именно подходящия шампоан, тя вече ни е изключително благодарна! Покорно очаква какво ще й предложи нашето въображение, за да покаже целия си блясък в най-прекрасната прическа, без да се съпротивлява на всички стилизанти!

Веси, Базар Четворката