понеделник, 14 март 2011 г.

Кристали за коса

                                   КРИСТАЛИ ЗА КОСА

Всяка дама може да си направи малък експеримент - колкото и мъже да попита какво първо забелязват у една жена, огромен процент ще отговорят: „Косата“!
Вярно,  различно ще е мнението дали да е права и гладка, или буйна и къдрава. В днешно време е много постижимо да имаме и двете, в зависимост от настроението, но това което винаги прави впечатление е здравата и поддържана коса!
Има една малка тайна, която е известна с безотказното си действие - кристалите за коса!
Те съдържат силикон, който обвива косъма като предотвратява цъфтежа, предпазва го от вредните влияния на околната среда, водещи до изсушаване. Правят косата лесна за разресване и бляскава, такава каквато трябва да бъде!
В магазините за козметика могат да се открият кристали за коса и серуми. Но как да изберем подходящия за косата  еликсир?
 Ако основния проблем на косата е, че цъфти и се накъсва, то най-бързия избор биха били кристалите за коса. Те са козметичен продукт, чието действие е насочено към преодоляването на тези проблеми. Заглаждат косъма, обвиват го с плътен защитен слой, като му придават здравина, еластичност и блясък. Използвани всеки път след измиване на косата (на подсушена, но все още влажна коса) те подреждат косата, запечатват влагата и не позволяват връхчето на косъма да се раздвоява.
Когато се използват периодично между измиванията (на суха коса), поддържат блясъка и правят косата мека на допир.
Достатъчни са само няколко капки и готово!
Разтриват се между дланите и се разпределят по краищата на косата. Обвивката, която се образува около косъма си остава до следващото измиване, тъй като силиконът не се премахва с разресване.
Ако косата се нуждае от по-комплексна грижа, хубаво е да заложим на серумите за коса. Те също съдържат силикон, който предотвратява цъфтежа, но освен това имат и различно „лечебно“ действие. Тези продукти имат преструктуриращо, дълбоко подхранващо, хидратиращо и възстановяващо действие, в зависимост от това дали съдържат кератин, серамиди, протеини от коприна,пшеница и др; пантенол и други витамини, антиоксиданти и др.
Кератинът запълва порестите участъци на силно увредената коса.
Пантенолът (Витамин B5) има хидратиращо действие и запазва влагата в косъма. Стимулира растежа и обновяването на клетките.
Серамидите (липиди или мазнини) регенерират структурата на косъма, подобряват еластичността и гъвкавостта му.
Протеините от коприна имат омекотяващо и хидратиращо действие,  усилват  еластичността на косъма.
Антиоксидантите неутрализират вредните радикали, образувани от UV-лъчите и различните замърсители.
Серумите за коса са  подходящи  при често третиране на косата - химически и топлинно.
Освен всичко останало, кристалите и серумите за коса подпомагат оформянето на прическата, било то изправяне с преса или къдрене. Те предпазват косъма от високата температура и механичното увреждане от третирането с преса, дифузер, маша и др.
Мигновенно ще усетите разликата, а след време няма да можете без красивата си коса!
Но трябва да ви предупредя за един страничен ефект – ще трябва да свикнете с „тежестта“ на възхитените мъжки погледи (че и завистливите дамски погледи!), вперени във вас, дори да сте излезли по анцунг и без капка грим до супермаркета!