петък, 24 юни 2011 г.

Защита от слънцето

Летният сезон е в разгара си. Няма значение къде сте избрали да почивате, дали на море или в планината, слънцето е силно и за да бъде почивката пълноценна е важно да се погрижим кожата ни да остане защитена от слънчевите лъчи.
Най-често затруднението е продукт с какъв слънцезащитен фактор да си изберем.

За да направите правилно и лесно избора си предлагаме две таблици. Едната ще ви помогне да определите какъв тип е кожата ви и колко време може да стоите на слънце без да има опасност от изгаряне, а другата таблица показва видовете защити на слънцепредпазните продукти.

Има четири типа кожа, условно разделена както следва:

Тип I препоръчван фактор SPF 50+. Това са хората с много бледа кожа, светли очи и червена коса. Почервеняват, не добиват тен и лесно изгарят. Времетраенето на естествената им защита е 5-10 минути.

Тип II препоръчван фактор SPF 30-40-50. Това са хората със светла кожа, светли или кафяви очи и руси коси. Почервеняват, рядко добиват тен и лесно изгарят. Времетраенето на естествената им защита е 10-20 минути.

Тип III препоръчван фактор SPF 15-20-25. Това са хората с по-тъмна кожа, тъмно руса или кафява коса. Добиват умерен тен, понякога изгарят. Времетраенето на естествената им защита е 15-25 минути.

Тип IV препоръчван фактор SPF 6-10-12. Това са хората с тъмна кожа, очи и коса. Лесно добиват тен, рядко изгарят. Времетраенето на естествената им защита е 20-30 минути.

В магазините има голямо разнообразие от марки, които предлагат слънцезащитни продукти. Тук може да се ориентирате за означенията на тези продукти.

Ниска защита            
SPF 6 - 10
Средна защита
SPF 15 – 20 – 25
Висока защита        
SPF 30 – 50
Много висока защита   
SPF 50+


Какво всъщност означава това SPF, което се повтаря непрекъснато?

Това е измереният защитен фактор и неговото число показва колко по-дълго можем да стоим на слънце след употребата на даден продукт, преди да се появи зачервяване на кожата.

Например: ако при изложен на слънце човек с чувствителна кожа се наблюдава зачервяване на кожата след 10 минути, то при използване на продукт с SPF 6 зачервяването ще се появи след 60 минути /6.10=60мин./.

Не е нужно да купувате по-скъп продукт с много висок фактор, вземете подходящия за вас и го ползвайте достатъчно често.

Една от марките, които предлагаме в магазините има и продукт за защита на косата. Съставките му помагат за запазване цвета и свежестта на косите под силното слънце.

Обикновено се подценява нуждата от продукти за след слънце. Те съдържат успокояващи, подхранващи и овлажнавящи съставки.

Повярвайте, кожата ви ще бъде благодарна да получи доза живителна влага след знойния ден. А удоволствието от това да намажете цялото си тяло след душа и да се оставите на полъха на морския бриз – незабравимо. Елате при нас за да разберете кой е фаворита ни за след слънце и след като го пробвате ще знаете защо го превъзнасяме толкова.

При нас има наистина богат избор от слънцезащитни продукти и обучен персонал, който ще помогне да направите почивката приятна и да забравите онези моменти с болката в раменете, тичането до аптеката и спането “на закачалката”.

Ето още малко съвети преди отпуската, уж всички ги знаем, но понякога ги пропускаме...

  1. Избягвайте прекомерното излагане на слънце през часовете, когато то е най-активно, тоест между 11 и 15 часа. Не забравяйте, че може да изгорите и под чадъра.

  1. Когато е невъзможно да останете на сянка, задължително носете шапка и леки, удобни дрехи от естествени материи. Качествените слънчеви очила са задължителни.


  1. Не оставяйте бебета и малки деца на директна слънчева светлина – тяхната кожа е много нежна и тънка, затова е по-податлива на вредното влияние на слънчевите лъчи. Винаги /20-30минути/ преди излизане на разходка ги намазвайте обилно, използвайте продукт с висок защитен фактор и повтаряйте мазането на всеки 1-2 часа, както и след излизане от водата. Бебетата до 6 месеца задължително трябва да са на сянка. Плажът не  е подходящ за бебета, ако поемете този риск не разчитайте само на слънцезащитните продукти. Бебето трябва да е с памучна шапка с козирка или широка периферия.



четвъртък, 23 юни 2011 г.

Как да поддържам веждите си


Необходими са малко време и средства за да се грижим добре за веждите си. Това са косми, които трябва постоянно да се подхранват и укрепват. Подходящи средства за това са всички шампоани и балсами, които използваме за косата си. Те трябва да се нанасят с помощта на памучен тампон по посоката на косъма и да се измиват внимателно с топла вода. Ако го правите редовно, веждите ви ще са послушни и блестящи.

Полезно е да се прави масаж на веждите. Движенията са пощипване, натискане и вибриращи потупвания, като посоката на всички движения трябва да са по посока на растежа на косъма.

За да имате гъсти и блестящи вежди е добре да ги разресвате редовно /веднъж седмично/ с малка четчица, потопена в рициново масло. То укрепва корените, подхранва кутикула и придава на косъма малко по-тъмен отенък.

От рисунъка на веждите зависи в голяма степен какво ще е изражението на лицето. Отделете им нужното внимание.

Определете най-подходящата за вас форма.

Консултирайте се със специалист поне първия път.
Ако решите да пробвате сами е необходимо да се снабдите с молив за вежди и пинсети.

Моливите са черен, сив и кафяв, като обикновено имат и четчица за миглите. Ако ще се учите си заслужава да вземете по-евтин, но за по-добри резултати винаги залагайте на продуктите от по-висок клас.

Молив за вежди се купува сравнително рядко, инвестирайте в нещо добро.
Вземете качествени пинсети, това е инструмент, който ще ползвате дълго, ако сте напрвили правилния избор. Най-общо казано пинсетите са с прав и скосен връх. Изберете по-удобната за вас. Уверете се, че върховете на пинсетата прилепват точно един към друг. Краищата не е добре да са остри, защото няма да изскубват косъмчетата, а ще ги прекъсват.

Веждата трябва да започва на една линия с вътрешния ъгъл на окото. В най-дебелата си част идеалните вежди са с широчина 15мм, а в най-тънката – 3мм.
Хубаво е да направите тази процедура преди лягане, защото след нея зоната е нормално да бъде зачервена. Процедурата няма да е толкова болезнена, ако предварително направите горещ компрес на веждите си.

Измийте ръцете с хладка вода и сапун.Почистете пинсетата с лосион или спирт. Нанесете крем върху лицето си. Леко опънете кожата с пръсти върху веждите. Хванете косъма с върховете на пинсетата близо до корена. Ъгълът между пинсетата и повърхността на лицето ви е трябва да е остър. Дръпнете косъма бързо и рязко в посока на растежа му.
Започнете от тънкия край на веждата и постепенно отивайте нагоре.

Махнете няколко косъмчета от едната вежда. Преминете на другата и търсете симетричност. За да сте сигурни, че линията се получава, периодично приглаждайте с малка четчица.

Почистете косъмчетата между веждите. Каквато и да е ширината на веждите е добре да имат формата на плавни дъги.
Внимателно почистете веждите си от вътрешната страна.
Ако веждите ви са много тънки, просто ги дорисувайте с остър молив.

Не рисувайте права непрекъсната линия, а имитирайте косъмчета със ситен щрих.

Колкото по-дребни са чертите на лицето, толкова по-тънки трябва да са веждите.

Ако веждите са разположени твърде ниско е добре да се изтънят, така ще “отворите”очите си. Но не ги правете веднага на конец, нека промяната е постепенна.

След края на процедурата почистете мястото с лосион или тоник и нанесете крема си за лице.
Почистете и пинсетата, нали си взехте хубава – трябва да се грижите за нея и ще я ползвате по-дълго J .

Елате при нас, за да получите съвет на място. Да изберете подходящи пинсети и моливи. Да добавите нови знания и умения и да се възползвате от изгодните предложения, които са различни всяка седмица.