петък, 5 ноември 2010 г.

Грижа за кожата на лицето

Нормална, мазна, смесена, чувствителна ... Всеки един тип кожа има нужда от специфична грижа, която да запази лицето по-свежо и младо за дълго време. И както се казва банално, утре започва от днес. 

Грижата за лицето стартира още от детска възраст с добрата хигиена, зимните и летните кремчета за лице, после упоритите грижи срещу младежкото акне, мазната и лъскава кожа...

После идва успокоението, когато кожата се изчиства и не създава проблеми. Точно тогава сякаш я забравяме. И в един момент, когато не очакваме, тя напомня за себе си.

Тази статия я пиша с идеята да съм полезна със съвет за грижа за различните типове кожа и желание да ви запозная с основните стъпки в ежедневната грижа.


Първо е важно, да определим типа на кожата си. Ако ви е трудно да го установите по кратките описания по-долу, заповядайте при нас в U & Me, където ще ви помогнем с определянето й и ще ви посъветваме за продукти.

Ще започна с нормалната и смесена кожа. Тя е гладка, с нормални пори и леко омазнена в Т-зоната (чело, нос). Този тип е най-разпространената кожа.

Следващата група е тази на сухата и чувствителна кожа. Тя е опъната, склонна към зачервяване и лющене (особено през зимата), дехидратирана.

Смесената и мазна кожа се характеризира с широки пори, пъпки, черни точки, късно акне, мазни участъци.

Няма да се спирам в обяснения за важността на почистването на лицето, тъй като тази тема е много популярна. За съжаление, всяка жена, според мен, би могла да признае, че й се е случвало да си легне супер уморена без да си почисти грима....

Как ми се иска да се будя сутрин с перфектен грим и прическа, както се случва в повечето филми... Да, ама не!

Сега към почистването

Ако кожата е нормална
  1. Очите почистваме нежно с дегримьор
  2. Челото, носа и бузите обработваме с тоалетно мляко
  3. Измиваме с гел без частици. Един-два пъти седмично се прави ексфолиране с гел, трици, скраб за лице. След това се прави маска – витаминна или овлажняваща.
  4. Тонизираме с тоник за лице, лосион или почистваща вода. Тези продукти затварят порите след ексфолирането и имат успокояващо действие върху кожата, като поддържат влагата в нея. Много е важно да се чете инструкцията върху опаковката, тъй като някои видове тоник се изплакват, а други не.
  5. Нанасяме крем за околоочен контур и след него нанасяме крем за лице (дневен или нощен), като не пропускаме шията и деколтето.
Ако кожата е суха и чувствителна


1.      Очите почистваме нежно с дегримьор
2.      Челото, носа и бузите обработваме с тоалетно мляко за нормална до смесена кожа
3.      Измиваме с гел без частици. За тази кожа не се препоръчва ексфолиране. 1-2 пъти седмично правим подхранваща маска.
4.      Тонизираме с тоник за лице, лосион или почистваща вода. Тези продукти затварят порите след ексфолирането и имат успокояващо действие върху кожата, като поддържат влагата в нея.
5.      Нанасяме крем за околоочен контур и след него нанасяме крем за лице (дневен или нощен), като не пропускаме шията и деколтето. За този тип кожа е много важно да се използва дневен крем със защитен UV фактор, който предпазва кожата целогодишно – лятото от слънчевите лъчи, а зимата от студа и влагата.


Ако кожата е мазна и смесена

  1. Почистваме зоната на очите с дегримьор. Тоалетно мляко не се използва, освен ако не е специално пригодено за мазна кожа.
  2. Ексфолирането е много важна стъпка, защото отваря големите пори, премахва излишния себум и отстранява черните точки. При тази кожа ексофолиацията се извършва 4-5 пъти седмично, а при много мазна кожа дори е препоръчително да се прави всеки ден. През дните, през които не ексфолираме, използваме специален гел за измиване за мазна кожа и комбинираме с маска – има различни варианти за мазна кожа, като почистваща, самозатопляща и други. 
  3. Тонизирането съшо е много важна стъпка, защото затваря порите след ексфолиацията и предотвратява замърсяването.
  4. Кремовете за мазна кожа не омазняват, а спомагат за регулиране на омазняването. При нужда е добре да се използват гелове за локално третиране на пъпки.

За щастие има много продукти на пазара, които могат да удовлетворят нуждите на посочените по-горе типове кожа. Цените са различни според съставките и естествено – марката.

Убедена съм, че всяка последователна и ежедневна грижа със специализиран продукт води до страхотни резултати. Не е нужно да се ползва най-скъпият продукт или най-известната марка.

Всичко е в постоянството!

Очаквам с нетърпение вашите въпроси и споделен опит.

Лили, Студентски град New Avenue